Crème de Cassis
Zwarte aalbessenlikeur (Kir Royal)
Infusie betekend, dat de kleingemaakte vruchten in alcohol gelegd worden en voor langere tijd geweekt. Door deze infusiestap komt niet alleen al het sap van de vruchten in de likeur, maar bovendien onttrekt de alcohol bij het weken ook de kleur en de smaakstoffen vanuit de hulzen en schillen van de vruchten.
Dit resulteerd in zeer aromatishe likeuren zonder verdere toevoeging van extra aroma's. De likeuren van "rode vruchten" (zwarte aalbes, frambozen, blauwe bessen, etc.) zijn hiervoor bijzonder geschikt. Zij werden in de vorige eeuw erg beroemd in Frankrijk.
Een vindingrijke alcoholproducent uit Dijon, Monsieur Lagoute, ondekte dat de zwarte aalbes het meeste aroma van allen had. De beroemde cassis van vandaag was geboren en al enkele jaren later waren er ettelijke stokerijen die de vinding van Monsieur Lagoute toepasten.
Droge witte burgunder met een vleugje cassis werd het geheime lieveliingsdrankje van de Fransen. Wat ontbrak was een passende naam. Uiteindelijk kreeg deze Franse specialiteit de naam van de Domheer Kir, Burgemeester van Dijon van 1945-1967. Hijzelf hield van dit drankje en liet het tijdens feestelijkheden en ontvangsten in plaats van Champagne serveren. Generaal de Gaulle genoot ervan en ook Nikita Chruschtschow. Uiteindelijk verzocht men Monsieur Kir om toestemming, zijn naam te mogen gebruiken voor deze kostelijkheid uit witte wijn (Aligoté) en Crème de Cassis.
Land | Frankrijk |
---|---|
Druivensoort | Nee |
Samenstelling | Nee |
Jaar | 2026 |
Inhoud | Nee |
Alcohol | 20% Vol. |
Allergenen | Nee |
Vegetarisch | Nee |
Biologisch | Nee |