Grappa di uve Brunello di Montalcino
Grappa uit Toscane gemaakt van de Brunello druivenmost
Grappa is eerst en vooral een juridisch beschermde naam voor Tresterbrandewijn die in Italië - en slecht daar - wordt gedestilleerd. Haar verwandten, Marc en Trester zijn veel minder beroemd. Destillaten van geheel gegiste druiven zoals b.v. bij Aquavite d'uva, mag geen Grappa genoemd worden. Grappa wordt dus gestookt van vaste bestanddelen, wat natuurlijk wezenlijk moeilijker is! Elke Grappa moet monstens zes maanden rijpen, alvorens zij in de handel komt, aldus schrijft de wet het voor. Vele stokers gunnen hun Grappa nochtans een langere rijpingstijd. Deze Grappa komt uit Toscane preciezer gezegd uit het gebied Chianti Classico. Voor vele wijngenieters zijn de wijnen uit Toscane vandaag de dag nog het toonbeeld van Italiaanse topklasse gewassen, want de "Barrique"- wijnen uit Toscane - officieel gewoonlijk slechts tafelwijnen, omdat de Barrique-rijping niet aan DOC-voorschriften van de Chianti voldoet - hebben in de jaren '70 de afnemende vraag naar Italiaanse wijnen gestuit. "Uve"betekend "druif" dus een Grappa, die uitsluitend van tresters van Brunello di Montalcino is gestookt. De Brunello-druif is overigens een nevensoort van de Sangiovese-druif, die in volledig Toscane een hoofdrol speelt.
Land | Italië |
---|---|
Jaar | 2026 |
Alcohol | 40% Vol. |
Allergenen | Nee |
Vegetarisch | Nee |
Biologisch | Nee |