Rode Portugese Likeurwijn
Port-achtige
Deze rode likeurwijn uit Portugal is zo te zeggen het jongste familielid van de portwijnen. In de omgeging van de op een na grootste stad van Portugal, Porto, wordt al meer dan 2000 jaar wijn gemaak. Hier, in de doogroefde, zwaar toegankelijke heuvels van schilderachtige schoonheid, ontstaat de beroemde portwijn. De productie-methode van beide is bijna gelijk. De druiven worden gelijk na de oogst getreden, dit betekend dat de druiven worden geperst (met behulp van de menselijke voeten) en onder inwerkng van inheemse bacteriën de gisting opgestart. Na 24-35 uur gisten wordt de druivenmost uit de vlakke gistvaten afgezogen en in tanks, die reeds voor 20% zijn gevuld met 77%-ige wijgeest, opgeslagen. Wanneer zich het gistende druivenmost met de hoogprocentige wijngeest mengt, wordt het gistingsproces onmiddelijk gestopt (de gistbacteriën sterven af in het hoog-alcoholisch milieu). Nu is er een jonge, zoete en zeer vurige likeurwijn ontstaan. Likeurwijn die als Portwijn door het leven gaat wordt uitsluitend geproduceerd in een klein gebied rondom de stad Porto. Als likeurwijn, zoals deze, mag de productie ook in andere Portugese wijnbouwgebieden plaatsvinden. In tegenstelling tot de portwijn wordt deze likeurwijn al jong gedronken.
Land | Portugal |
---|---|
Druivensoort | Nee |
Samenstelling | Nee |
Jaar | Nee |
Inhoud | Nee |
Alcohol | 19.5% Vol. |
Allergenen | Nee |
Vegetarisch | Sulfiet |
Biologisch | Nee |